Subregional Human Development Index. Hoofdsteden en regionale ongelijkheid

1 september 2022
Auteurs:
Ton Dietz
Afrika-Studiecentrum Leiden
Dit artikel is verschenen in: geografie september 2022
regionale ongelijkheid
Kennis
FOTO: ADAM COHN/FLICKR (CC)
Ook buiten de hoofdsteden gaat het goed met onderwijs, ook voor meisjes. Hier schoolkinderen in een stadje aan de nationale Kabale-Mbarara Road, in de buurt van Kandago, Oeganda.

Onderzoek naar regionale ongelijkheid werd lange tijd bemoeilijkt door de gebrekkige en versnipperde gegevens. Er is nu een fantastische datamijn, de Subregional Human Development Index, waaruit wetenschappers, docenten, studenten en scholieren vrijelijk kunnen putten. Zo blijkt de regionale ongelijkheid in het tijdperk van neoliberalisme over de hele linie verminderd – maar niet qua inkomen.    

 

Samen met de Universitat Autònoma de Barcelona ontwikkelde het Global Data Lab van de Radboud Universiteit Nijmegen een buitengewoon nuttige website, de Subregional Human Development Index. Voor bijna alle landen van de wereld zijn er per regio jaarlijkse gegevens verzameld vanaf 1990 (voor sommige landen vanaf een later moment). Ze gaan over de Human Development Index (HDI) van elke regio, met de onderliggende data voor onderwijs, gezondheid en inkomen, en ook over de bevolkingsontwikkeling, levensverwachting (met onderscheid man/vrouw), onderwijsparticipatie (jongens/meisjes) en het inkomen per hoofd van de bevolking in elke regio. De nieuwste toevoeging is een Subnational SDG (Sustainable Development Goals) Dashboard, waar je de data kunt oproepen gerangschikt naar de 17 doelen. En van veel gegevens zijn niet alleen de kale cijfers te zien maar ook kaarten, zodat meteen duidelijk is waar alle regio’s liggen en hoe de scores zijn.

Afrika

Het Afrika-Studiecentrum vroeg de samenstellers in 2020 een thematische kaart te maken over de ontwikkeling van de Subregional Human Development Index (SHDI) voor Afrika. We gebruikten de gegevens ook voor talloze landenstudies die in 2020 en 2021 verschenen als infosheets voor het project Africa at 60. Daaruit bleek dat hoofdsteden vrijwel altijd (ver) uitsteken boven andere regio’s als het gaat om de SHDI. En dat de verschillen tussen die hoofdsteden en de rest van het land (en de minst ontwikkelde regio) tussen 1990 en 2019 soms wel en soms niet waren toegenomen.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.